Nybyggnationer i Stornorrfors 2007

http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/518334vxrxv/518814vxrxe/521004omxva/597860news/index.jsp?pmid=111878&WT.ac=content
2007-06-28 Ny fisktrappa byggs i Stornorrfors

På torsdag 28 juni tas det första spadtaget till en ny fisktrappa vid Stornorrfors kraftverk. Den ersätter den gamla, som idag är Sveriges längsta. Fisktrappan är den första av en rad planerade åtgärder i Stornorrfors.

Vattenfall och Umeå kommun investerar för att förbättra fiskens vandringsmöjligheter förbi kraftverket. I anslutning till den nya fisktrappan byggs även en smoltavledare.

– En ny fisktrappa i Stornorrfors har varit en angelägen fråga för oss ur miljösynpunkt. Att fisken får bästa möjliga förutsättningar att vandra förbi våra kraftverk har hög prioritet, säger Kjell Isaksson, kraftverksdirektör Vattenfall Vattenkraft.

Umeå kommun är delägare i Stornorrfors kraftverk och ser positivt på de planerade åtgärderna i allmänhet och den nya fisktrappan i synnerhet.

– Vi har alltid varit stolta över att ha Sveriges längsta fisktrappa i kommunen. Att vi nu får en ny betyder mycket för både fiskens levnadsvillkor och kommunen som sådan, säger Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå kommun. Arbetet med den nya fisktrappan inleds i och med dagens spadtag. Vägverket Produktion är entreprenör.

– Det är roligt att vi fått detta anläggningsuppdrag och det ska bli spännande att arbeta med Vattenfall i samarbetsformen partnering. Dessutom ligger Vattenfalls miljöarbete i linje med Vägverkets syn på aktivt miljöarbete, säger Stefan Bäcklund, affärsområdeschef på Vägverket Produktion.

Nyligen togs ett stort steg mot en lösning av det femtio år gamla fiskemålet i Stornorrfors när en överenskommelse träffades mellan kraftverksägarna och dess motparter. Överenskommelsen innebär i stort att kraftverksägarna avsätter totalt 50 miljoner kronor för fiskförbättrande åtgärder.

För vidare information, kontakta:
Patrik Stenlund, Vattenfall AB Vattenkraft, 070-675 70 53
Peter Stedt, kommunikatör, Vattenfall AB Vattenkraft, 070-597 73 38
Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10.

http://admin.newsdesk.se/pressroom/vattenfall/pressrelease/view/11843
Minikraftverk planeras i Stornorrfors
2004-09-29 12:10

Vattenfall och Umeå Kommun planerar att bygga ett minikraftverk i Stornorrfors,
Ume älv. Minikraftverket kommer att placeras i anslutning till den nya fisktrappan
i Stornorrfors.

Vattenfall och Umeå kommun har beslutat att ersätta den nuvarande fisktrappan vid Stornorrfors kraftstation med en ny. I anslutning till denna trappa planeras nu ett minikraftverk att byggas för att ta vara på energiinnehållet i fisktrappans lockvatten.

Samtidigt som vi producerar elenergi under sommarmånaderna kommer vi tillrätta med de problem vi har med för hög hastighet och för mycket luft i den befintliga trappan. Detta blir ett utmärkt sätt att ta tillvara elenergi som tidigare bara gått förlorad, säger Kjell Isaksson, kraftverksdirektör Vattenfall Vattenkraft.

Den 25 oktober kommer frågan att behandlas vid Umeå kommuns fullmäktigesammanträde.
Vi ser detta som en viktig åtgärd för att utveckla energiproduktionen samtidigt som vi arbetar för en förbättring av fiskvandringen i älven. Den här investeringen, som jag hoppas att fullmäktige ska ställa sig positiv till, ingår som ett led i det arbete som Vattenfall och Umeå kommun gör tillsammans med bl a Vindelälvens fiskeråd och Sveriges Lantbruksuniversitet, för att långsiktigt förbättra fiskeförhållandena i Ume- och Vindelälven, säger Lennart Holmlund, kommunstyrelsens ordförande.

Kostnaderna för minikraftverket uppskattas till ca 33 miljoner kronor. Årsproduktionen beräknas till ca 12,5 GWh med installerad effekt ca 4,5 MW. Ansökan till Miljödomstolen kommer att ske under hösten.

För vidare information kontakta:
Kjell Isaksson, Kraftverksdirektör Vattenfall Vattenkraft, tel 0920-771 76.
Patrik Nilsson, Beställare Vattenfall Vattenkraft, tel 070-675 70 53.
Lennart Holmlund, kommunstyrelsens ordförande, tel 090-16 10 00.
Tomas Sikström, Utvecklingschef Umeå kommun, tel 070-645 19 04.

Lämnat av Informationschef Monica Nordlund, Vattenfall Vattenkraft,
tel 070-399 72 68.
---

http://www.welcometovasterbotten.se/default.asp?NewsPages=2004&P=1497&LID=1
New salmon ladder boost for Vindelälv river tourism
A new salmon ladder costing 31 million SEK is to be built at the Stornorrfors power station on the Vindelälv river. The new ladder will double the number of salmon and sea trout swimming up the Vindelälv river, thereby boosting the recreational and tourism industries of the area.
The energy company Vattenfall, the Vindelälv river´s fishing council and SLU, the University of Agricultural Sciences, have joined forces to investigate the possibilities of increasing salmon migration in the Vindelälv river. The present ladder is too turbulent and curved in shape which means that only 30-40 % of the salmon find their way to their spawning grounds.

Henrik Sandström , chairman of the Vindelälv river´s fishing council, is delighted with the decision to build the new ladder.
“If we can double the number of fish that can swim up our river, we will then have Västerbotten´s best salmon river. This will really boost fishing, recreational pursuits and tourism in this area and ultimately create more jobs,” Henrik says.

Source: Article in Västerbottens Folkblad, 15 April 2004

http://www.folkbladet.nu/2007/05/03/50-ar-lang-fisketvist-over/ UMEÅ En 50 år lång tvist går mot sin lösning.
Vattenfall och Umeå kommun satsar 25 miljoner kronor på att förbättra fiskvandringen förbi Stornorrfors kraftstation.
Lika mycket pengar satsas på att utveckla fisket i framför allt Vindelälven och dess biflöden.

Pengarna ingår i en avsiktsförklaring som syftar till en förlikning mellan Vattenfall och olika fiskeintressen längs Vindelälven, Umeälven och Laisälven, både enskilda och allmänna.
Ända sedan Stornorrfors kraftstation stod färdig 1958 har parterna också diskuterat omfattningen av kraftstationens inverkan på fisket.
Nya studier visar att endast cirka 30 procent av lekmogen lax och havsöring lyckas vandra upp i Vindelälven. Även 25 procent av smolten (yngel) beräknas gå förlorad när den passerar Stornorrfors i motsatt riktning.
Tvisten om ersättningar och kompensationsåtgärder har sedan 1992 malt i miljödomstolen.
Men nu är parterna redo att förlikas. I går presenterades en avsiktsförklaring, som undertecknats av bland andra Vattenfall, Umeå kommun, Vindelälvens Fiskeråd, länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet, Fiskeriverket och ytterligare fem kommuner längs de berörda älvarna.
Bara förlorare
Kjell Isaksson, chef för Vattenfall AB Vattenkraft, konstaterar att frågan är gammal och komplicerad.
– En rättsprocess har inga vinnare bara förlorare. Därför är det bättre med en förlikning, säger han.
Även Stig Westbergh, Vindelälvens Fiskeråd som representerar ett 30-tal fiskevårdsområden, välkomnar en förlikning.
– Det känns bra. Det här är en enorm resurs bara vi kan få upp laxen i älven. Med åtgärderna vid Stornorrfors som grundbult hoppas vi att kunna lyfta hela fisket från kusten till fjället.
Avsiktsförklaringen innehåller 25 miljoner kronor till åtgärder som ska förbättra fiskens vandring uppströms förbi Stornorrfors kraftstation.
Det kan handla om att bygga en fisktrappa från tunnelutloppet i Klabböle – där uppvandrande fisk visar sig stanna upp – till ovanför Baggböleforsen. Vidare studier ska dock avgöra exakta åtgärder.
Ytterligare 25 miljoner kronor satsas på att utveckla fisket i Vindelälven och dess biflöden samt i delar av Umeälven. De 50 miljonerna – varav Umeå kommun bidrar med sin andel i egenskap av delägare i Stornorrfors – ses som en grundplåt, och är tänkt att växa med hjälp av EU-pengar.
Betyder mycket
Fiskeriverket tar på sig att försöka utverka EU-medel till insatser vid tunnelutloppet, och den smoltavledare som Vattenfall redan beslutat att bygga vid en ny fisktrappa i Norrfors.
Vindelälvens Fiskeråd tror att åtgärderna ska bidra till att 80-90 procent av den lekmogna fisken tar sig förbi Stornorrfors i framtiden
– Detta kommer att betyda mycket för att utveckla nya expansiva näringar, och locka folk att bosätta sig längs älven. Att dra lax har ett oerhört mervärde, säger Ewa-May Karlsson, kommunalråd i Vindeln.
Parterna räknar med att förlikningen kan slås fast i miljödomstolen någon gång under hösten.
---

Vattenkraft som energiomvandlare

Källa: http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=6500000000000027&conference=10500000000000518&posting=19500000002187400
För att mäta vattenkraftens effekt räcker det ofta med vattenföringen per sekund och nettofallhöjden.

Det finns många faktorer som påverkar effekten, bl.a. turbinens verkningsgrad (normalt 0,80 - 0,90 vid fullast), generatorns verkningsgrad (normalt ca. 0,95), växelns verkningsgrad (normalt ca. 0,97), turbinens varvtal, dammöppningens bredd, vertikala avståndet mellan den orörda vattenytans höjd och tröskeln, m.fl.

Tyngdkraftens acceleration är mycket viktig för fallande vatten, eftersom vätskan får sin rörelseenergi av fallets hastighet. Denna acceleration varierar beroende på den aktuella positionen över Jordens yta. Det räcker emellertid om vi upskattar normalvärdet för normalaccelerationen vid fritt fall till 9,80665 m/s2.

Det räcker även med 9,81 m/s2. Om vi tar hänsyn till verkningsgraden i turbinen (0,90), generatorn (0,95) och växlen (0,97) kan vi modifiera tyngdkraftens acceleration till 9,81 x 0,9 x 0,95 x 0,97 som leder till ca. 8,14.

Om vi senare tar hänsyn till att turbinens verkningsgrad inte är exakt 0,9 utan den kan variera mellan 0,8 och 0,9 kan vi reducera dessa 8,14 till 8 och skadan inte blir så enorm, eftersom alla dessa värden är ungefärliga.

Därför kan man med gott samvete säga att P = Q x H x 8 där P = effekt i kW, Q = vattenföringen i m3/s och H = netto fallhöjd i meter.

Exempel. Stornorrfors har en maximal vattenföring av 1.000 m3/s och en netto fallhöjd av 75 meter. Enligt formeln är effekten P = 1.000 x 75 x 8 = 600.000 kW eller 600 MW.

Denna approximation ligger väldigt nära den effekt som anges för Stornorrfors, nämligen 590 MW.

Eftersom 1 m3 vatten motsvarar 1.000 liter vatten och 1 kW motsvarar 1.000 watt kan vi modifiera samma formel till P = Q x H x 8 där P = effekt i watt, Q = vattenföringen i liter per sekund och H = nettofallhöjd i meter.